Duveds kyrka.

Under min vistelse i Åre så passade jag självklart på att besöka Duveds kyrka, en kyrka som är unik på flera sätt, inte minst för att den är byggd helt i trä i nygotisk stil som både ut- och invändigt liknar en katedral.

Kyrkan är även väldigt stor och har 900 sittplatser varav 250 på dess tre sidor läktare. Den uppfördes i 1890-talets början under namnet Åre nya kyrka.

Duveds kyrka.

Anledningen till att kyrkan kom att heta Åre nya kyrka var främst för att den medeltida stenkyrkan Åre gamla kyrka i Åre ansågs vara för liten men hade också börjat förfalla. Självklart så har även fotat denna kyrka, dock så kommer detta tas upp i ett senare inlägg.

Det som jag tyckte var häftigast med kyrkan är att fasaden har ett mönster som liknar reptil- och drakhud! Jag har aldrig sett en kyrka ha ett liknade mönster förut.

En annan fascinerande sak var att de två kyrkor som jag valde att besöka faktiskt var öppna för allmänheten, och det var typ ingen inne i kyrkan. Så jag kunde äntligen fota hur mkt jag ville!

Inne i Duveds kyrka.

Det var otroligt vackert inne i kyrkan, och tyvärr var ljuset inge vidare i kyrkan. Men jag hoppas att ni i alla fall får en glimt av hur majestätisk och fridfull kyrkan var!

I övrigt är det nyårsafton idag, en dag som jag kommer att spendera på Borås tidnings redaktion fram till klockan 23:00 ikväll, exakt samma pass som jag hade förra året.

Mitt nyårslöfte till mig själv kommer vara att försöka hitta ett jobb där jag får en möjlighet att nyttja mina digitala kompetenser som kommunikatör. Ett löfte jag verkligen hoppas kunna hålla.

Annars önskar jag er alla ett Gott nytt år!