Ås kyrka i Jämtland.

Här kommer lite bilder från Ås kyrka i Jämtland, en kyrka som nästan ligger granne med Birka folkhögskola där jag pluggar till att bli Online video creator! Så det kändes extra kul att åka dit och fotografera, speciellt när det finns snö!

Jag tycker att det blev väldigt fina kontraster mellan den vita snön och den gula fasaden, det ser nästan ut som att kyrkan ”blänker”.

Ås kyrka i Jämtland.

Byggnaden uppfördes 1875-77 av byggmästaren Pehr Norin från Trönö efter ritningar från 1854 av arkitekten Edvard von Rothstein.

Den består av rektangulärt långhus, invändigt kor i öster med utvändig absid och flankerande invändiga sakristior från 1929 på var sida om koret samt torn i väster.

Kyrkan ersatte en medeltida några tiotal meter åt sydost. Den medeltida kyrkan var troligen uppförd på 1200-talet som en av de första i Storsjöbygden.

Ås kyrka i Jämtland.

Kyrkobyggnaden har nyklassicistiska proportioner men medeltidsinspirerade detaljer, som bågfriser, kopplade ljudgluggar, gavelmotiv på tornhuven m.m. Exteriören är putsad i gult med vita lisener.

Långhuset täcks av flackt sadeltak, tornet av lanterninhuv med spetsig spira omgiven av hörntoureller.

Detta var faktiskt den tredje och sista kyrkan som jag fotografera under mitt besök i Jämtland. Som ni kanske redan vet så befinner jag mig just nu i Bollebygd igen. Mitt mål är att åka iväg och fotografera lite fler kyrkor här, men först måste jag få tiden! Har jobbat sex dagar i rad på Borås tidning och skolgrejer att göra.

Men det kommer inlägg om vackra kyrkor, jag lovar!