April Caarph

Journalist - Fotograf - Digital kommunikatör

Meny Stäng

Solnedgång vid Ekstakusten

Magisk solnedgång vid Ekstakusten på Gotland.

Jag älskar ju att besöka nya platser och se mig omkring, och jag har länge fått höra att solnedgångarna vid Ekstakustens naturreservat ska vara något alldeles speciellt. Därför passade jag på att besöka denna vackra plats i samband med att jag åkte runt på Gotland igår.

En av de bra aspekterna med att bo på en liten ö är att avstånden inte är så fasligt långa, och i med detta så hinner man upptäcka flera platser på en dag. Förutom att besöka Ekstakusten så hann jag plocka jordgubbar på Bärgården, besöka fyra loppisar, bada vid Tofta strand och äta lunch i Ljugarn. Men höjdpunkten på dagen var självfallet mitt kvällsbesök i Eksta.

Bilden är tagen drygt 30 minuter innan solen gick ner i horisonten.

Tyvärr kom jag dit först strax efter klockan 21 på kvällen, och enligt SMHI skulle solen redan ha gått ner vid 21.50, så det blev tyvärr inte lika mycket fotograferande som jag hade hoppats.

Men jag hoppas på att åka hit igen innan det är dags för mig att lämna Gotland i slutet av augusti.

Vackra Visby ringmur

Östra sidan av Visbys vackra ringmur.

En av de vackraste platserna i Sverige enligt mig är Gotland, och inte minst den historiska staden Visby. Att ta en kvällspromenad kring muren är en otrolig upplevelse. Kan verkligen rekommendera att promenera kring muren, en sträcka på strax över tre kilometer.

Ett av murens många vakttorn.

Men vad gör jag på Gotland? Ja från början skulle jag vara här och genomföra en arkeologisk fältundersökning och gräva vid en av öns många fornborgar då jag har läst en kurs, Arkeologi B, där man som elev får en möjlighet att delta på en utgrävning på Gotland. Tyvärr blev den inställd på grund av rådande pandemi. Istället fick vi genomföra en individuell undersökningsplan av en valfri fornlämning på Gotland, och då valde jag Korsbetningen vid Solberga. Kan berätta mer om detta i ett senare inlägg.

Utöver detta så har jag även fått ett sommarjobb på ett äldreboende här i Visby då jag hittills inte fått något napp på något journalistjobb. Jag trodde aldrig att nyhetsbranschen skulle påverkas av coronan, men det gjorde den.

Solnedgång på norra sidan av Visbys ringmur.

Och visst, det känns inte roligt att inte få arbeta med det man brinner för, men jag är glad att jag får jobba över huvudtaget. Sedan får jag även en möjlighet att upptäcka denna vackra ö.

Jag vet att jag tjatar, men Visby är en magisk plats, speciellt i samband med att solen går ner.

Äntligen semester!

En gammal kyrkoruin någonstans i Västra götaland.

Det var ett tag sedan som jag bloggade, och det är av flera anledningar, en av dem är att min mamma tyvärr avled väldigt hastigt och oväntat för snart två månader sedan. Om jag ska vara ärlig så har jag varken haft tid eller lust att fotografera något, men nu börjar jag sakta men säkert komma tillbaka till livet känns det som.

Jag hoppas att ingen person behöver uppleva en persons bortgång på det sätt som jag gjord. Mer om detta kan jag skriva i ett senare inlägg.

Åter till nuet, vad gör jag om dagarna? Jo jag jobbar på SVT Nyheter Uppsala och trivs ganska bra. Som det ser ut nu kommer jag få vara kvar där tills att jag blir utlasad, det vill säga, minst 11 månader.

Har jobbat där sedan 4 maj och nu har jag fått en månads ledighet, dock så ska jag faktiskt jobba lite på Borås tidning under tiden. Jag behöver nämligen pengar. Annars kommer det bli skönt med ledighet, dock så kommer jag flänga runt en del, vilket innebär att jag kommer försöka passa på att fota lite mer.

Det finns ju många fler kyrkor att fotografera, eller hur?

Söta Ornunga kyrka i Vårgårda

Vackra Ornunga kyrka.

Jag vet! Jag har inte uppdaterat bloggen på väldigt länge av flera orsaker, bland annat för att jag just nu pluggar olika universitetskurser på 75 procent samtidigt som jag jobbar 100 procent. Har faktiskt fått ett vikariat på P4 Sjuhärad i åtta veckor, dock så har jag bara två veckor kvar. Sedan bär det av till Stockholm då jag efter mycket slit har fått ett vikariat som reporter på SVT Uppsala.

Det känns jätte spännande, äntligen ska jag få möjligheten att jobba med rörligt, det medium som jag tycker är roligast.

Men åter till denna vackra kyrka, Ornunga kyrka i Vårgårda som jag hade möjligheten att fotografera tidigare i vår. Kyrkan invigdes 1906 och byggnaden är av kvaderhuggen röd granit med rött tegel kring fönster, takfötter och gavlar.

Vackra Ornunga kyrka i Vårgårda.

Jag hade en otrolig tur när jag kom till kyrkan då ljuset var väldigt bra, det var precis innan solen skulle gå ner. Därför passade jag på att ta en bild på solen då den var placerad precis bakom en lyktstolpe intill kyrkan. Det ser nästan ut som att lyktstolpen faktiskt ”lyser”.

Kan verkligen rekommendera ett besök till denna söta kyrka.

Men kan en kyrka vara söt? Absolut! I alla fall om den är lika ”puttinuttig” som Ornunga kyrka.

Praktfulla Öxabäcks kyrka

Öxabäcks kyrka i Marks kommun.

I veckan var jag ledig fyra dagar i sträck och då passade jag på att ta en biltur för att fotografera lite kyrkor som jag velat se ett tag. En av dessa är Öxabäcks kyrka som ligger i Marks kommun utanför Borås.

Det som jag gillade best med byggnaden är formen på kyrktornets topp, det ser nästan ut som trappsteg, dessa kallas visst för trappgavlar. Dock så hade det börjat mörkna när jag kom till kyrkan, där av de mörka bilderna.

Öxabäcks kyrka.

Kyrkan uppfördes 1874-1875 efter ritningar av arkitekt Albert Theodor Gellerstedt och ersatte då en äldre kyrka som var för liten och i dåligt skick. Den är byggd av sten och består av ett rektangulärt långhus med ett smalare tresidigt kor i öster.

Huvudingång är genom tornet och därtill finns portar i norr och söder. Långhusets sadeltak och korets valvade sadeltak är täckta med tvåkupigt betongtegel. Tornets sadeltak är täckt med brunmålad plåt.

Ås kyrka i Jämtland

Ås kyrka i Jämtland.

Här kommer lite bilder från Ås kyrka i Jämtland, en kyrka som nästan ligger granne med Birka folkhögskola där jag pluggar till att bli Online video creator! Så det kändes extra kul att åka dit och fotografera, speciellt när det finns snö!

Jag tycker att det blev väldigt fina kontraster mellan den vita snön och den gula fasaden, det ser nästan ut som att kyrkan ”blänker”.

Ås kyrka i Jämtland.

Byggnaden uppfördes 1875-77 av byggmästaren Pehr Norin från Trönö efter ritningar från 1854 av arkitekten Edvard von Rothstein.

Den består av rektangulärt långhus, invändigt kor i öster med utvändig absid och flankerande invändiga sakristior från 1929 på var sida om koret samt torn i väster.

Kyrkan ersatte en medeltida några tiotal meter åt sydost. Den medeltida kyrkan var troligen uppförd på 1200-talet som en av de första i Storsjöbygden.

Ås kyrka i Jämtland.

Kyrkobyggnaden har nyklassicistiska proportioner men medeltidsinspirerade detaljer, som bågfriser, kopplade ljudgluggar, gavelmotiv på tornhuven m.m. Exteriören är putsad i gult med vita lisener.

Långhuset täcks av flackt sadeltak, tornet av lanterninhuv med spetsig spira omgiven av hörntoureller.

Detta var faktiskt den tredje och sista kyrkan som jag fotografera under mitt besök i Jämtland. Som ni kanske redan vet så befinner jag mig just nu i Bollebygd igen. Mitt mål är att åka iväg och fotografera lite fler kyrkor här, men först måste jag få tiden! Har jobbat sex dagar i rad på Borås tidning och skolgrejer att göra.

Men det kommer inlägg om vackra kyrkor, jag lovar!

Snötäckta Åre gamla kyrka i Jämtland

Vackra Åre gamla kyrka.

Får jag lov att presentera denna otroligt, fascinerande och historiska kyrka? Ibland förstår jag själv inte hur vackra vissa kyrkor är som jag fotograferar först efteråt när jag kollar igenom bilderna.

Detta är då Åre gamla kyrka som jag fotade under min vistelse i Jämtland. Kyrkobyggnaden, vars första halva uppfördes i slutet på 1100-talet, har inspiration från samtida kyrkor i Norge då Jämtland faktiskt var norskt fram till år 1645.

Närbild på Åre gamla kyrka.

En omfattande utbyggnad skedde under 1700-talets mitt, och ett antal renoveringar under 1900-talets sekel har gjort kyrkan till den enda bevarade medeltida stenkyrkan i fjällkedjan.

Kyrkans exakta byggår är dock osäkert, men takstolarnas konstruktion och analyser 2010 av trävirket i byggnadens murremmar kan datera koret till tidigast 1156 och senast på 1160-talet tillsammans med långhuset.

Åre gamla kyrkas klockstapel.

Öppningen inunder klockstapeln är kyrkogårdens entré. Kyrkogården omges av en bogårdsmur i sten, och vidare ett öppet fält i en hundrametersradie som i exploateringsfrågor skyddar kyrkans kulturhistoriska värde och karaktär som landmärke.

1755–1760 byggdes den externa klockstapeln, placerad några tiotal meter norr om långhuset, uppförd av socknens byggmästare och riksdagsman Erik Olofsson i Rännberg. Dess utseende har en typiskt jämtländsk 1700-talskaraktär med lökkupol, men klockstapeln är samtidigt unik i det att grunden gjorts i sten istället för trä.

Insidan av Åre gamla kyrka.

De flesta av gamla kyrkans inventarier gick till den nya kyrkan i Duved på 1890-talet (bilder finns i ett tidigare blogginlägg), men några av dessa återbördades i samband med upprustningen på 1920-talet. Detta inkluderar exempelvis två ljuskronor, vilka inte är närmare kända men tros vara från 1700-talet. Dopfunten, krönt med en pelikan, är från 1700-talet.

Som vanligt så kan jag verkligen rekommendera ett besök till denna historia kyrka, inte minst under vintertid då atmosfären känns rent av magisk!

Majestätiska Duveds kyrka

Duveds kyrka.

Under min vistelse i Åre så passade jag självklart på att besöka Duveds kyrka, en kyrka som är unik på flera sätt, inte minst för att den är byggd helt i trä i nygotisk stil som både ut- och invändigt liknar en katedral.

Kyrkan är även väldigt stor och har 900 sittplatser varav 250 på dess tre sidor läktare. Den uppfördes i 1890-talets början under namnet Åre nya kyrka.

Duveds kyrka.

Anledningen till att kyrkan kom att heta Åre nya kyrka var främst för att den medeltida stenkyrkan Åre gamla kyrka i Åre ansågs vara för liten men hade också börjat förfalla. Självklart så har även fotat denna kyrka, dock så kommer detta tas upp i ett senare inlägg.

Det som jag tyckte var häftigast med kyrkan är att fasaden har ett mönster som liknar reptil- och drakhud! Jag har aldrig sett en kyrka ha ett liknade mönster förut.

En annan fascinerande sak var att de två kyrkor som jag valde att besöka faktiskt var öppna för allmänheten, och det var typ ingen inne i kyrkan. Så jag kunde äntligen fota hur mkt jag ville!

Inne i Duveds kyrka.

Det var otroligt vackert inne i kyrkan, och tyvärr var ljuset inge vidare i kyrkan. Men jag hoppas att ni i alla fall får en glimt av hur majestätisk och fridfull kyrkan var!

I övrigt är det nyårsafton idag, en dag som jag kommer att spendera på Borås tidnings redaktion fram till klockan 23:00 ikväll, exakt samma pass som jag hade förra året.

Mitt nyårslöfte till mig själv kommer vara att försöka hitta ett jobb där jag får en möjlighet att nyttja mina digitala kompetenser som kommunikatör. Ett löfte jag verkligen hoppas kunna hålla.

Annars önskar jag er alla ett Gott nytt år!

Magiska Tännforsen i Jämtland

Vackra Tännforsen i Jämtland.

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg så firade jag jul hos min mamma i Jämtland, och då passade jag på att inte bara besöka gamla kyrkor utan även fotografera vackra Tännforsen!

Tännforsen är ett vattenfall beläget i Åre kommun i västra Jämtland. Fallet är Sveriges största, med en total fallhöjd på 37 meter varav en lodrät fallhöjd på 26 meter. Tillsammans med bredden på 60 meter ger detta en lodrät fallyta på ca 1 560 kvadratmeter.

Tännforsen från ovan.

Om jag ska vara ärlig så fick jag nästan en chock över hur kallt och hur mycket snö det fanns i Jämtland. Jag besökte Tännforsen dagen före julafton och då låg temperaturen på minus 18 grader. Men jag hade preppat inför avfärd kan man säga med underställ, vanliga byxor och täckbyxor, jag vägrar nämligen att frysa!

Dock så var det ganska halt på lederna som går ner till själva fallet, tur så var det nedförsbacke, så jag satte mig bara på rumpan och åkte kana ner!

Tännforsen från ovan.

Jag kan verkligen rekommendera ett besök till denna plats vintertid, det ser nästan magiskt ut med vackra fallet omgivet av snö och is. Tyvärr så var det ganska dimmigt just den här dagen, men jag hoppas att det fortfarande går att se på bilderna hur fanatiskt det är!

Jag älskar verkligen naturen i norra Sverige, speciellt de platser som får snö. Är nämligen uppvuxen i Umeå och där hade vi alltid ”riktig” vinter då jag var barn, det vill säga, det var kallt och fanns mycket snö!

Vad vill jag bli när jag blir stor?

Jag som 10:åring under våren 1997.

För en vecka sedan tog jag min examen som Operativ digital kommunikatör och igår hade jag min sista lektion i utbildningen Online video creator, vilket innebär att jag nu äntligen har fått mitt så kallade ”jul lov”. Dock så blir det inte så mkt till lov, redan på onsdag nästa vecka åker jag till Borås för att jobba på Borås tidning som webbredaktör, något som jag kommer göra under större delen av januari. Men mitt mål är självklart att få ett riktigt jobb inom en snar framtid.

Men till rubriken, vad vill jag bli när jag blir stor? Som person har jag alltid varit ganska energisk och rastlös av mig, jag har alltid älskat att vara kreativ och lära mig nya saker. Man kan säga att jag är väldigt nyfiken på livet och har ett ständigt sug på att bli bättre. Detta är en av orsakerna till att jag älskar att plugga och läsa olika typer av kurser för att hålla mig uppdaterad och få utlopp för min kreativitet. När man kollar på mitt CV så kan jag säkert uppfattas som en aning ”spretig” då jag behärskar ljud, rörlig bild, text och fotografering. Men jag tycker att det är så roligt! Jag vill inte bara vara bra på en sak, jag vill vara bra på mycket.

Anledningen till att jag började att studera till att bli journalist är flera, främst var det för att jag älskar att skriva, vara kreativ samt att få möjligheten att träffa andra människor och höra deras historier alt. åsikter. Som journalist har jag faktiskt fått möjligheten att lära mig otroligt mkt samtidigt som jag har fått träffa otroligt inspirerande människor.

Redan som barn skrev jag historier, regisserade egna pjäser, ritade och fotograferade, något som har följt med mig hela livet. Jag tycker det är intressant att se hur min barndom har format mig till den jag är idag, för jag är typ likadan, bara det att jag är lite mer mogen, världsvan och något äldre.

Och jag blir bara bättre och bättre.